Procedure & Tarieven

Procedure

Wie kan een mentor aanvragen

In de wet is bepaald wie het mentorschap kan aanvragen.
Meer informatie is te vinden op www.rechtspraak.nl.

De volgende personen of instellingen mogen een aanvraag tot mentorschap indienen:

  • de persoon die een mentor krijgt (de betrokkene)
  • de echtgenoot of andere partner
  • familieleden (bloedverwanten) tot in de 4e graad; dit zijn ouders, grootouders, kinderen, kleinkinderen, broers, zussen, ooms, tantes, neven en nichten
  • degene die het gezag over de betrokken persoon heeft. Bijvoorbeeld de voogd, als de betrokkene nog jonger is dan 18 jaar (minderjarig)
  • de curator of de bewindvoerder van de betrokkene
  • de instelling die de betrokkene verzorgt of begeleidt
  • de officier van justitie

De persoon die de aanvraag voor mentorschap indient is de verzoeker. De persoon voor wie de beschermingsvorm mentorschap is bedoeld, heet de betrokkene. De betrokkene kan ook de verzoeker zijn.

Stappenplan

Heeft u besloten een aanvraag voor een professioneel mentor te doen neem dan contact met ons op. Dan zullen we de volgende stappen doorlopen;

1 Tijdens het eerste telefonische contact bespreken we de situatie van u of uw client en plannen we een intakegesprek.

2 Tijdens het intake gesprek geven we uitleg over het mentorschap, willen we graag meer weten of de situatie en hulpvragen en bespreken we de basis van de samenwerking.

3 We vullen samen de aanvraagformulieren in en geven uitleg over de noodzakelijke bijlagen.

4 Zodra de aanvraag compleet is controleren we deze en wordt dit verzonden aan de Rechtbank.

5 We monitoren de voortgang en hebben indien nodig contact met de Rechtbank en kunnen indien wenselijk al meedenken met de situatie zodat het mentorschap een goede start heeft.

6 Als er een zitting gepland wordt zijn wij hierbij aanwezig.

7 Als de kantonrechter het mentorschap heeft uitgesproken en wij de beschikking hebben ontvangen zal het mentorschap officieel starten.

Tarieven

Kosten professioneel mentor

De mentor krijgt een bij wet bepaalde forfaitaire vergoeding. Forfaitair betekent dat er vastgestelde bedragen zijn waarvoor de mentor al het werk moet doen. Het is een vast bedrag, of u nou veel of weinig bemoeienis nodig heeft. In dit bedrag zitten ook alle kosten die de mentor maakt. Denk daarbij aan reiskosten, belkosten, computerkosten en kantoorartikelen. De mentor kan en mag geen andere vorm van vergoeding voor het geleverde werk krijgen. Tarieven worden jaarlijks vastgesteld door de overheid en gepubliceerd in de Staatscourant

Zie voor meer informatie en de huidige tarieven;
Kosten en vergoeding mentorschap | Rechtspraak

Als u geen geld heeft om het werk van de mentor te betalen, kunt u een beroep doen op de bijzondere bijstand in uw gemeente.

Heeft u een bewindvoerder? Dan krijgt die de rekening.

Tijd professioneel mentor

De mentor krijgt van de kantonrechter maximaal 17 uur per jaar om u te helpen. Voor jongvolwassenen van 18 tot en met 23 jaar na jeugdhulp is dit 23 uur per jaar. In die tijd zitten alle uren die de mentor voor u kan maken. Gesprekstijd, reistijd, telefonische contacten en administratie.

De mentor heeft ongeveer één maal per twee maanden contact met de betrokkene en/of zijn of haar netwerk indien dit nodig is. Het liefst persoonlijk contact in de vorm van een afspraak. Het kan zijn dat door omstandigheden dit niet mogelijk is. De mentor zal dan proberen of contact op een andere manier mogelijk is.

Renamentor